Flag of Netherlands Flat Round 64x64      Flag of Netherlands Flat Round 64x64      Flag of Netherlands Flat Round 64x64

Eileiders dichtmaken of weghalen?

Wat zijn de risico’s?

Elke operatie heeft risico’s, ook een sterilisatie. De risico’s verschillen per methode.

Kan een sterilisatie altijd met een kijkoperatie?

Soms lukt het niet om de sterilisatie met een kijkoperatie te doen. Het is dan nodig de operatie te stoppen. Ook kan er tijdens de kijkoperatie iets mis gaan, waardoor een open-buik-operatie nodig is. Dit komt bij minder dan 1 op de 100 vrouwen voor. Als er iets mis gaat, is dat vaak goed te behandelen. Vaak ligt u dan wel langer in het ziekenhuis en duurt het langer voordat u helemaal beter bent.

Wat zijn de risico’s van het dichtmaken van de eileiders?

Soms is een derde sneetje in de zijkant van de buik nodig voor een extra apparaat in de buik. Dat kan bijvoorbeeld als de gynaecoloog de eileiders niet goed kan zien. Soms lukt het niet om de clips goed te plaatsen, omdat de eileiders bijvoorbeeld te dik zijn of scheuren. Vaak kunnen de eileiders dan wel dicht gebrand worden.

Wat zijn de risico’s bij het weghalen van de eileiders?

Sommige vrouwen hebben verklevingen in hun buik. Daardoor is het moeilijk om de eileiders weg te halen. De arts kan dan besluiten de eileiders niet weg te halen, maar dicht te maken met clips, of dicht te branden.

De eileiders liggen dicht tegen de eierstokken aan. Als de eileiders weggehaald worden, dan kan het zijn dat er minder bloed naar de eierstokken gaat. Hierdoor kunt u eerder in de overgang komen. U krijgt dan eerder last van overgangsklachten zoals stemmingswisselingen en opvliegers en heeft mogelijk iets hoger risico op botontkalking en hart- en vaatziekten.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het weghalen van de eileiders. Op dit moment lijkt de overgang maximaal 2 jaar eerder te zijn.